+90 216 358 39 58
·
info@kaslioglu.av.tr
İLETİŞİM
TR / EN

Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Hakkında Bilgi Notu

30.10.2024 tarihli ve 32707 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile, 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun (“TKHK”), 6563 sayılı Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun (“ETK”) ve 213 sayılı Vergi Usul Kanununda değişiklikler yapılmıştır. TKHK ve ETK’nda yapılan önemli değişiklikler aşağıda özetlenmiştir.

 

  • TKHK’nun 47/A maddesine doğrudan satış sistemlerine ilişkin düzenlemeler eklenmiştir. Doğrudan satış, İşyeri Dışında Kurulan Sözleşmeler Yönetmeliğinin 24 vd. maddelerinde de düzenlenmektedir. Bu düzenlemelere paralel şekilde TKHK m. 47/A maddesinde de doğrudan satış sistemleri  “doğrudan satış şirketi tarafından oluşturulan ve iş sözleşmesi ile istihdam edilmeyen, bağımsız temsilci, distribütör, danışman ve benzeri isimlerle komisyon, prim, teşvik ve ödül gibi menfaatler karşılığında faaliyet gösteren doğrudan satıcıların tüketicilere mal veya hizmet pazarladığı satış sistemi” olarak tanımlanmıştır. 

 

  • TKHK 77. maddesinde yapılan değişiklikler ile; mevzuata aykırı ticari reklamlar ve haksız ticari uygulamalara uygulanacak idari para cezalarının asgari ve azami sınırlarında değişiklikler yapılmıştır. Bu kapsamda (i) Haksız ticari uygulamalara verilebilecek idari para cezaları 60 bin TL ile 6 milyon TL arasında değişecektir. (ii) Ticari reklamlar bakımından da sınırlar artırılmış olup örneğin a) yerel düzeyden yayın yapan televizyon kanalı aracılığı ile gerçekleşen aykırılıklarda 100 bin TL ile 1 milyon TL, b) Ülke genellinde yayın yapan televizyon kanalı aracılığı ile gerçekleşmişse 2 milyon TL ile 200 milyon TL arasında, e) İnternet aracılığı ile gerçekleşmişse 600 bin TL ile 6 milyon TL arasında idari para cezası verilecektir. Bununla beraber Reklam Kurulu’nun idari para cezalarını uygularken dikkat etmesi gereken; haksızlık içeriği, elde edilen menfaat, zararın büyüklüğü, kusur ve aykırılığı gerçekleştirenin ekonomik durumu gibi hususlar düzenlenmiştir. 

 

  • TKHK kapsamında uygulanacak idari para cezalarına karşı Ticaret Bakanlığı’na uzlaşma talebi sunma imkanı Reklam Kurulu’nun verdiği idari para cezaları bakımından uygulanamamaktaydı. İlgili hüküm mülga edilmiş ve böylece Reklam Kurulunca verilen idari para cezalarına karşı da uzlaşma imkanı mümkün olmuştur.

TKHK’nda yapılan işbu değişiklikler 30.07.2025 tarihinde yürürlüğe girecektir. 

 

  • ETK’nda yapılan değişiklikler, elektronik ticaret aracı hizmet sağlayıcılar için alınması ve yenilenmesi öngörülen lisan ücretlerinin hesaplanmasına ilişkindir. Bu kapsamda;
    "Lisans ücretinin hesaplanmasında";

a) Elektronik ticaret aracı hizmet sağlayıcı ve ekonomik bütünlük içinde bulunduğu elektronik ticaret aracı hizmet sağlayıcıların elektronik ticaret pazar yerleri üzerinden yurt dışına yapılan satışlar hesaba dâhil edilmez.

b) Elektronik ticaret aracı hizmet sağlayıcının net işlem hacminin, ETBİS verileri kullanılarak hesaplanan elektronik ticaret aracı hizmet sağlayıcı ve elektronik ticaret hizmet sağlayıcıların net işlem hacimleri toplamının yüzde yirmisinden fazla olmaması şartıyla, izleyen takvim yılında gerçekleştirilen;

1) (a) bendinde belirtilen satış tutarının,

2) Yatırımların proje bazında desteklenmesine dair mevzuat uyarınca Sanayi ve Teknoloji Bakanlığından yatırım teşvik belgesi alınarak gerçekleştirilen yatırım harcaması tutarının,

iki katı o takvim yılına ilişkin net işlem hacminden indirilir.

c) (b) bendinde belirtilen haddin aşılıp aşılmadığının tespitinde yüzde on beşin altındaki had aşımları dikkate alınmaz.”

 

ETK’nda yapılan değişiklikler yayım tarihinde yürürlüğe girmiştir.  

 

*İşbu bilgi notu not hukuki görüş niteliğinde değildir ve sadece bilgi amaçlı hazırlanmıştır. Konuyla ilgili hukuki görüş almak isterseniz bizimle iletişime geçmenizi rica ederiz.

Diğerleri