29 Mayıs 2024 tarihli resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 7511 sayılı Türk Ticaret Kanunu ile Bazı Kanunlarda değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un (“7511 sayılı Kanun”) 3 ila 5. maddeleri kapsamında 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun’da (“4054 sayılı Kanun”) değişikliklerde bulunulmuştur.
Özellikle 7511 sayılı Kanun’un 4. ve 5. maddeleri uyarınca gerçekleştirilen değişiklikler Rekabet Kurumu soruşturmalarının işleyiş süreci bakımından esaslı farklılıkları beraberinde getirmektedir.
Rekabet Kurumu’nun varoluş amacı olan tüketici refahının ençoklaştırılması hedefine daha etkin ve seri biçimde ulaşabilmesi amacıyla gerçekleştirilmiş olduğu ifade edilmiş[1] olan söz konusu değişiklikler aşağıda özetlenmektedir:
- 7511 sayılı Kanun’un 4. maddesi doğrultusunda 4054 sayılı Kanun’un 43. maddesinin ikinci fıkrasında gerçekleştirilen değişiklik ile birlikte Soruşturma Bildirimi’nde yer verilen bulgu, tespit, iddia ve değerlendirmeler hakkında teşebbüslerin savunma ve açıklamalarını içerir yazılı savunmalarının talep edileceğine ilişkin ifadeler kanun metninden çıkarılmıştır. Dolayısıyla, Soruşturma Bildirimi’ne yönelik olarak teşebbüsler tarafından Kurum’a sunulan ve “Birinci Yazılı Savunma” olarak adlandırılan savunma usulü kaldırılmıştır.
- 7511 sayılı Kanun’un 5. maddesi doğrultusunda 4054 sayılı Kanun’un 45. maddesinin ikinci fıkrasında gerçekleştirilen değişiklik ile Ek Görüş’ün hazırlanması ve taraflara tebliği “Soruşturmayı yürütmekle görevlendirilenler[in], gelen yazılı savunmalar sonucunda soruşturma raporundaki görüşlerinde bir değişiklik olması hali” ile sınırlandırılmıştır. Dolayısıyla Ek Görüş’ün hazırlanmasının gerek görülmediği durumlar için teşebbüslerin “Üçüncü Yazılı Savunma” olarak adlandırılan yazılı savunmayı Kurum’a sunma imkanı bulunmamaktadır. Ek olarak, “Haklı gerekçeler sunulması halinde bu süreler bir kereye mahsus olmak üzere ve en çok bir katına kadar uzatılabilir.” ifadesinin kaldırılması ile birlikte Ek Görüş’ün hazırlanması için öngörülen süre 15 gün; Üçüncü Yazılı Savunma’nın sunulması bakımından öngörülen süre ise 30 gün ile sınırlandırılmıştır.
Özetle toplamda 3 adet yazılı savunma sunma imkanı tanınan Rekabet Kurumu soruşturma sürecindeki bu değişiklikle beraber teşebbüsün çoğunlukla tek bir yazılı savunma sunabileceği, Ek Görüş yazılabilecek istisnai durumlarda da toplamda 2 adet yazılı savunma sunabileceği yeni bir işleyişe geçilmiştir.
[1] Ticaret Bakanlığı, “Türk Ticaret Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Neler Getirdi?”, (https://x.com/ticaret/status/1797151989853262042)